W upalne letnie popołudnia najchętniej sięgamy po coś zimnego, lekkiego i przynoszącego ulgę od męczącego gorąca. Napój na dobrze schłodzonej wodzie, z dodatkiem soku owocowego i kruszonego lodu, potrafi już w kilka chwil poprawić nastrój nawet w najbardziej upalny dzień. Świetnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych jest klasyczna lemoniada przygotowana z wody oraz soku cytrynowego i ozdobiona kilkoma listkami działającej orzeźwiająco mięty. Mniej kwaskowaty napój cytrusowy otrzymamy po dodaniu do przegotowanej lub sodowej wody soku wyciśniętego z pomarańczy lub grejpfruta. Prawdziwe ukojenie podczas letnich upałów może przynieść lekki napój z kiwi, cytryny i mięty, który nie tylko przyjemnie ochłodzi podniebienia, lecz także dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych witamin.
Kompoty to też rodzaj napoju, w którym sok z owoców rozcieńczony jest w przegotowanej lub mineralnej wodzie. Kompot domowej roboty to prawdziwy przysmak dla całej rodziny, który doskonale chłodzi w upalne dni i rozgrzewa w chłodne popołudnia. Pod koniec lata warto przygotowywać pyszny kompot z dojrzałych jabłek, których delikatny smak doskonale podkreślają dorzucone podczas gotowanie goździki. Wyjątkowe, bo aromatyczne i przyjemnie słodkie, są kompoty z czereśni i kwaskowatych wiśni. A rabarbar? Każdy z nas pamięta ten niezwykły smak z dzieciństwa... Kompoty mają te zaletę, że po zamknięciu w słoikach i zapasteryzowaniu możemy je przechowywać przez cały rok, ciesząc się niezwykłymi smakami lata nawet zimą.
Na jesienne słoty i zimowe wieczory polecają się napoje o właściwościach rozgrzewających. Ciepły kompot z suszonych owoców oraz z korzennymi przyprawami już samym aromatem sprawia, że robi nam się cieplej i milej. Goździki, cynamon oraz anyż nadają napojowi wyjątkowego smaku, nieraz kojarzącemu się ze świętami Bożego Narodzenia. Gdy mamy ochotę się porządnie rozgrzać, przygotujmy ciepły napój ze świeżego imbiru i kurkumy. Taki napar dodatkowo wzmocni naszą odporność i doda sił witalnych, a odrobina miodu z pieprzem cayenne sprawi, że napój zyska niepowtarzalnego smaku.