Chcesz się dobrze odżywiać, ale nie masz ochoty znowu przygotowywać na obiad tego samego co zwykle? Postaw na potrawy warzywne z dużą ilością świeżych ziół, podane w niecodzienny, bardziej nowoczesny sposób. Upiecz na obiad pyszną zapiekankę w niewielkich naczyniach żaroodpornych, w sam raz na porcję dla jednej osoby. Jej wierzch przykryj warstwą piure ziemniaczanego z dodatkiem mleka, masła i pieprzu, które po upieczeniu stanie się lekko chrupiące oraz nabierze pięknego, złocistego koloru i równocześnie sprawi, że całe danie będzie odpowiednio soczyste. Pod taką ziemniaczaną pierzynką możesz ukryć zapiekankę z gulaszu, kapusty, warzywną czy z mięsem.
Znudziły ci się klasyczne mielone z ziemniakami i surówką? Przygotuj pulpety w znacznie ciekawszej i zdrowszej wersji, bo składające się z kaszy jaglanej oraz młodej cukinii. Jeśli masz w domu zapalonych mięsożerców, do masy na kotleciki dodaj odrobinę podsmażonego boczku, który nada potrawie przyjemnego aromatu wędzonki. Gotowe pulpety zapiecz krótko w sosie pomidorowym i podawaj posypane drobno startym parmezanem. Idealnym dodatkiem do tego pysznego dania będzie sałatka ze świeżego szpinaku z dodatkiem mango, pestek granatu i prażonych płatków migdałowych.
Aksamitne kremy z warzyw są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także można je podać w oryginalny, nowoczesny sposób, zachęcający do ich spróbowania nawet największych niejadków. Biały krem selerowy z dodatkiem mascarpone nabierze słodkiej nuty, gdy zostanie udekorowany chrupiącymi orzeszkami oraz kawałkiem upieczonej gruszki. Niebanalnym i nowoczesnym stylem wyróżnia się także orzeźwiająca zupa z marchewki oraz pomarańczy, których łagodny smak doskonale podkreśla odrobina świeżego imbiru. Tę wyjątkową potrawę warto podawać z prażonymi pestkami dyni i garścią soczystego granatu. Nikt nie oprze się także niezwykłemu kremowi z papryki i pomidora, który udekorowany cienkimi plasterkami chorizo, pokruszonymi grzankami czosnkowymi oraz listkami rozmarynu smakuje i wygląda dokładnie tak samo – obłędnie!