W zależności od rodzaju świąt, na wspólną ucztę przygotowujemy specjalne potrawy. W Wigilię stół ugina się od barszczu z uszkami, karpia w panierce, pierogów, kutii oraz rybnych sałatek. Z kolei w Wielkanoc nie może zabraknąć białego barszczu, pieczeni, sosów, sałatek i jajecznych przystawek. W inne dni świąteczne, gdy zapraszamy do siebie bliskich na obiad, zastanawiamy się, jakie potrawy przygotować, aby wszystkich mile zaskoczyć. Warto wtedy skorzystać ze sprawdzonych przepisów i wybrać efektowne oraz smaczne potrawy, których przyrządzenie nie będzie zbyt czasochłonne.
Pysznym i eleganckim pomysłem na uroczyste pierwsze danie są warzywne kremy o aksamitnej konsystencji i subtelnym smaku. Krem borowikowy to potrawa przyciągająca wspaniałym aromatem leśnych grzybów, a jej prawdziwą ozdobą są plastry borowików obsmażonych na maśle, kromka zapieczonego z serem pieczywa oraz grubo siekana natka pietruszki. W ten sam sposób możemy przygotować wyśmienity krem kurkowy, zagęszczonym śmietankowym serkiem topionym. Na świąteczny stół warto podać także inne wyśmienite kremy, np. pomidorowy, groszkowy, z białych warzyw czy z różyczek brokułu. Każdą z tych zup można serwować z dodatkiem ptysiów, śmietany, prażonych nasion słonecznika, chipsów z boczku czy upieczonych na chrupko warzyw.
Świąteczne uczty nie mogą obejść się bez pieczeni, które po wcześniejszym przygotowaniu właściwe same się pieką. Na uroczysty obiad doskonale sprawdzi się karkówka z pieca, marynowana przez całą noc w soli, ziołach i przyprawach, a następnie, w zależności od rozmiaru, pieczona 2-3 godziny. Świetnym pomysłem na soczyste i delikatne mięso są też polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie lub ze szpinakiem. Warto serwować także delikatniejsze rodzaje mięs, np. filety z indyka, skrzydełka drobiowe czy zapiekanego w sosie łososia. Idealnym dodatkiem do takich potraw są gotowane młode ziemniaczki lub frytki oraz zestaw różnorodnych surówek.