Chrupiące, orzeźwiające ogórki mają tę zaletę, że można zajadać się nimi przez cały rok – i to w rozmaitych postaciach. Są niskokaloryczne, więc można jeść je śmiało w dietach odchudzających, a po ukiszeniu (lub choćby posoleniu) stają się dużo łatwiej strawne. Świeże ogórki (najlepiej te gruntowe, letnie) najlepiej jadać na surowo (z solą lub z miodem). Smakosze mają swoje sprawdzone przepisy na potrawy z ogórka: ogórki kiszone, konserwowe i marynowane w rozmaitych aromatycznych zalewach, pyszne ogórkowe sałatki (do zjedzenia od razu lub do słoików na zimę), mizerie, ogórki faszerowane, a także smakowite zupy z ogórkiem.
Ogórek jest niskokaloryczny, ponieważ niemal 96% stanowi woda. Wartość odżywcza ogórka nie jest wysoka w porównaniu do innych zielonych warzyw (np. papryki), ale to warzywo ma właściwości zasadotwórcze, które mogą wpływać pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ogórki są polecane w dietach niskokalorycznych i odchudzających, dostarcza też spore ilości wody.
Zawarty w ogórkach enzym (askorbinaza) niszczy witaminę C zawartą w produktach spożywanych razem z ogórkiem, dlatego przed dodaniem ogórków do sałatek poleca się ich pokrojenie i odstawienie w miseczce na co najmniej pół godziny.