Olej sezamowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów sałatkowych, jednak nie trzeba ograniczać się do spożywania tego składnika na zimno. Równie dobrze można nim polać gotowane lub pieczone potrawy, trzeba jednak pamiętać, że nie można go poddawać obróbce termicznej. Olej sezamowy ma ciemnobrązowy kolor, lekko orzechowy smak i intensywny aromat. Jest także odporny na jełczenie. Sprawdzi się do gotowanych lub duszonych warzyw, potrawek, past warzywnych, farszów czy serów. Można nim wzbogacać zupy krem i dania z mięsem. Jest również świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek warzywnych oraz mieszanych, gdzie bazą jest makaron, ryż lub kasza.
Olej sezamowy nie tylko doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami, lecz także deserami! Można go dodawać do sałatek owocowych z owocami leśnymi lub egzotycznymi. Wystarczy tylko kilka kropli, aby deser nabrał zupełnie nowego smaku. Jednak to nie koniec inspiracji. Olej sezamowy można również dodawać do samodzielnie przygotowanego budyniu, kremu owocowego, owsianki, koktajli owocowych czy podać jako sos do lodów.
Zebrane na stronie przepisy z olejem sezamowym to sporo egzotycznych przysmaków, takich jak chińskie pierożki, karaibskie szaszłyki, japońska sałatka wakame, zupa won-ton (i inne zupy), kaczka po pekińsku, orientalne przysmaki z kurczaka oraz klasyczny hummus. Znajdzie się też coś dla zwolenników bardziej tradycyjnych smaków: pieczony schab, jajka z majonezem, różnorodne sałatki, jarzynki do obiadu, a nawet słodkie muffinki z ziarenkami granatu. Mnóstwo pyszności!