Słodkie, delikatne, o subtelnym posmaku – orzechy nerkowca nie bez powodu cieszą się taką sławą. Są wyśmienite bez żadnej obróbki termicznej i zazwyczaj podaje się je jako przekąskę (także w mieszankach z innymi orzechami i bakaliami) albo dodaje do ciast, wykwintnych sałatek czy deserów. W naszym kraju najczęściej dorzuca się nerkowce do owsianek, muesli lub przygotowuje się z nich masło orzechowe. Można również zrobić z nich mleko wegańskie. Smakowitą przekąskę przygotujemy, piekąc orzechy z dodatkiem karmelu – z powodzeniem zastąpią tradycyjne słodycze. Orzechy nerkowca warto dodawać do większości wypieków, np. ciasta drożdżowego, szarlotki, ciasta czekoladowego, ciasta marchewkowego, brownie czy tarty. Pokruszone orzechy sprawdzą się jako posypka do lodów, koktajli lub innych deserów na zimno.
Orzechy nerkowca często wykorzystuje się w przepisach kuchni azjatyckiej, łagodząc smak pikantnych potraw. Świetnie smakują ze smażonym mięsem w sosie słodko-kwaśnym, kurczakiem z nutą kokosową, smażonym ryżem z ananasem lub indykiem po tajsku. Można również przygotować różnorodne sałatki warzywne z nerkowcami, gulasze czy makarony z sosem z tych orzechów. Jak widać, nerkowce nie są jedynie pyszną przekąską, ale również składnikiem wielu oryginalnych dań.