Fistaszki, czyli orzeszki ziemne (nazywają się tak, bo dojrzewają pod ziemią) botanicznie należą do grupy roślin... strączkowych, podobnie jak groch, soja czy fasola. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów (25g/100g), witaminę E oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza B3) oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej wartościowe są fistaszki naturalne, w łupinach nie poddane prażeniu i nie solone.
Smakowite orzeszki ziemne mogą wywoływać u niektórych osób bardzo gwałtowne reakcje alergiczne, dlatego do diety dzieci wprowadzamy je bardzo ostrożnie i pod kontrolą lekarza. Jak wszystkie orzechy są dość kaloryczne (560 kcal/100g). Zebraliśmy sprawdzone przepisy na domowe dania z orzeszkami ziemnymi: nie tylko rozmaite fistaszkowe ciasta, ciasteczka, babki i słodkie kremy, lecz także fantazyjne sałatki, pesto (np. do grillowanych marynowanych śledzi), ryż z orzeszkami do obiadu oraz orientalną wieprzowinę.