Oscypek to polski przysmak rodem z gór. Jest wędzonym serem owczym o intensywnym smaku i zapachu. Szczególnie popularny (i produkowany) na południowych krańcach Polski, dziś oscypek dostępny jest szerzej i łatwiej, a znaleźć go można w wielu sklepach w całym kraju. Oscypek jest słony w smaku i ma wędzarniczy aromat. Nadaje się do jedzenia na zimno, ale można go przygotowywać czy serwować w potrawach na ciepło. Sam może stanowić podstawę ciepłego dania – na przykład panierowany i smażony albo przyrządzany na grillu. Przejrzyj zebrane przez nas przepisy z oscypkiem, by dowiedzieć się, do jakich dań można dodać ten niezwykły ser.
Wykorzystanie oscypka jest dość szerokie, podobnie jak większości serów innych rodzajów. Może stanowić podstawę dania lub dodatek do niego. W pierwszej sytuacji oscypek możemy na przykład zapanierować i usmażyć. W drugiej sytuacji może być na przykład użyty jako farsz (lub składnik farszu) do mięs – sprawdzi się zwłaszcza w przypadku drobiu. Możemy też zastosować oscypek w przepisach, w których zwykle wykorzystujemy mniej wyszukane odmiany sera, na przykład w zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych, a nawet na pizzy. Dzięki temu charakterystyczny smak i aromat oscypka odmieni sprawdzone przepisy, doda im bardziej niecodziennego, intrygującego smaku.
Oscypek jest świetny do zimnych przekąsek i sałatek, równie pysznie smakuje na ciepło: w regionalnych naleśnikach i pierogach, w fantazyjnych tartach, a także z jajecznicą lub w zapiekankach. Posypane tym aromatycznym owczym serem sałatki, surówki lub gorące makarony z sosem nabiorą zupełnie innego charakteru. Mamy nadzieję, że zebrane przez nas przepisy z oscypkiem zachęcą wszystkich do spróbowania domowych przysmaków z oryginalną, góralską nutą.