Homar należy do owoców morza – potrawy z homarem należą do tych z górnej półki, finezyjnych, o wyjątkowym smaku. Kilogram homara kosztuje ok. 200 zł, dlatego potrawa z homarem musi być specjalna. Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście mięsa homara na syty obiad – warto obejrzeć filmowe instruktaże pokazujące, jak poprawnie oczyścić i przygotować homara do pieczenia lub gotowania.
Homara polecamy przygotować z mieszanką warzyw oraz sosem z roztopionego masła, czosnku oraz pietruszki. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem pieprzu ziołowego oraz cytryny. A może masz lepszy pomysł na wykwintną kolację z homarem?
90 kcal/100 g
Mięso homara jest źródłem witaminy B12, niacyny, kwasu pantotenowego, a także miedzi, selenu i cynku.
Skorupiaki zawierają puryny, które podwyższają poziom kwasu moczanowego we krwi, nie powinny więc spożywać ich osoby z dną moczanową.