Pasternak wyglądem przypomina korzeń pietruszki, jednak wydaje się być o wiele mniej popularny w codziennej sztuce kulinarnej - w czasach komunizmu pasternak był widywany częściej...w stajni niż na polskich stołach, ponieważ podawano go jako paszę dla zwierząt ze względu na bogate właściwości odżywcze.
Z pasternakiem (łagodniejszym w smaku i słodszym w porównaniu do korzenia pietruszki) ugotujesz pyszny bulion warzywny (na przykład jako bazę pod rosół), a co ciekawe - możesz go podać do obiadu zamiast ziemniaków, ewentualnie - ugotować razem z ziemniakami i podawać z boczkiem wędzonym. Dodatkiem do mięs może być również puree warzywne z pasternakiem lub pasternak w sosie śmietanowym. Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na sałatki z pasternakiem: z pieczonym mięsem, kabanosami i soczewicą. Poznaj pasternak na nowo!