W Polsce wielką sławą cieszyły się pasztety świąteczne, przyrządzane ze specjalnie upolowanej na tę okazję dziczyzny. Domowe pasztety wymagają nieco pracy i wprawy w komponowaniu oraz doprawianiu, ale warto je robić, bo metoda jest stosunkowo prosta, a tylko od naszej kulinarnej fantazji oraz upodobań zależy, z czego zrobimy autorską wersję tego dania. Najlepsze pasztety robi się z różnych rodzajów tłustych i chudych mięs (gotowanych, pieczonych lub podsmażonych), które można dowolnie łączyć z warzywami, grzybami, a nawet owocami – np. suszoną śliwką czy żurawiną. Masę na pasztety doprawiamy odpowiednio dobraną kompozycją ziół i przypraw, a kto lubi, może ją wzbogacić dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni.
Pasztet to danie, które można podawać na wiele sposobów. Szczególnie popularne są pasztety klasyczne, można również przygotować pasztety w cieście francuskim lub z galaretą. Jeszcze do niedawna pasztety robiono głównie jako przysmaki mięsne. To standardowe danie każdego mięsożercy. Zamiast z mięsa pasztet można zrobić z fasoli, pietruszki, kaszy gryczanej i soczewicy. Smak i charakter dania jest wart takiego eksperymentu. Przepisów na pasztet jest bardzo wiele. Bez trudu można więc wybrać taki, który będzie dopasowany do umiejętności kucharza. Nie trzeba od razu robić najbardziej skomplikowanych pasztetów. Nie każdy je lubi i nie każdy wie, jak zrobić je dobrze. Dla początkujących są pasztety w cieście francuskim czy pasztety warzywne. Nieco większym wyzwaniem są pasztety mięsne. Jednak wystarczy kierować się sprawdzonym przepisem, aby stworzyć znakomite danie dla całej rodziny.