Penne to jeden z najbardziej popularnych rodzajów makaronu, który ma kształt ukoście ściętych kurek. Wywodzi się z włoskiej Kampanii, ale obecnie znany jest na całym świecie. W Polsce nazywany czasem popularnie rurkami, makaron penne nadaje się idealnie do wielu zastosowań. Najpopularniejsze jest podawanie go z sosem z dodatkiem mięsa, warzyw albo ryby. Jednak makaron ten świetnie radzi sobie także w zapiekankach czy sałatkach. W polskich sklepach makaron penne występuje często w dwóch wersjach: białej i razowej. Makaron razowy jest nieco twardszy, a wyższa zawartość błonnika sprawia również, że jest bardziej sycący. Świetnie współgra z różnymi sosami, natomiast do sałatek czy zapiekanek lepiej użyć białego wariantu.
Ponieważ penne tak dobrze komponuje się z wieloma sosami i dodatkami, warto zawsze mieć go pod ręką. Będzie nieoceniony w sytuacji, gdy zmęczeni wrócimy do domu i zechcemy przygotować szybko sycący, ciepły posiłek. Dzięki temu makaronowi będziemy mogli ugotować błyskawiczny obiad, który wciąż będzie pyszny. Wystarczy pokroić w kostkę kurczaka, obsmażyć wraz z cebulą i innymi warzywami (papryką, pieczarkami), jakie mamy pod ręką, następnie zalać dowolnym sosem, np. na bazie pomidorowej passaty albo śmietany, i dodać makaron. Całość możemy posypać po wierzchu startym serem – zwłaszcza parmezan nada się świetnie.
Możemy też sięgnąć po jeden ze sprawdzonych przepisów na penne. Włoski styl oddaje na przykład makaron penne z ricottą, szpinakiem i czosnkiem albo penne z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Jedną z wyrazistych cech włoskiej kuchni jest oszczędność składników: dzięki użyciu mniejszej ich ilości, potrawa staje się prostsza, ale też bardziej wyrazista w smaku. Wystarczy dobra kompozycja 2–3 składników, dodatek makaronu, przypraw i oliwy, by przygotować prawdziwie włoskie danie. Polecamy wszystkim smakoszom – tym bardziej i mniej zabieganym.