Pieczarki to niepozorne i bardzo uniwersalne grzyby, do których dostęp mamy przez cały rok. Te delikatne w smaku grzyby mają niejedno oblicze i potrafią wzbogacić smak wielu potraw. I choć dań z udziałem pieczarek jest nieskończenie wiele, my przedstawiamy te najlepsze.
W naszym kraju pieczarka głównie kojarzona jest z dodatkiem do pizzy na grubym cieście. To skojarzenie jest jak najbardziej prawidłowe, jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że bogatych przepisów z pieczarkami jest o wiele więcej. Smak odpowiednio przyrządzonych pieczarek potrafi zdobyć serce niejednego smakosza. Grzyby te stanowią podstawę wielu farszów, np. do pierogów, uszek, pasztecików, czy chociażby krokietów. Świetnie komponują się z mięsem pieczonym, takim jak polędwica, karkówka czy kurczak. Idealnie smakują zestawione z warzywami i różnego typu makaronami.
Sos to dodatek, którego nie może zabraknąć w daniach mięsnych. Ten wykonany na bazie pieczarek najczęściej jest niezwykle delikatny, aby nie zdominować potrawy, a jedynie podkreślić jej smak. To ponadczasowy przysmak kuchni polskiej, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Sos pieczarkowy może występować w połączeniu z serem, warzywami lub śmietaną. Sos pieczarkowo-serowy nada się idealnie do makaronów oraz ryb, pieczarkowo-warzywny z kolei świetnie uzupełni dania mięsne z kurczaka, natomiast sos pieczarkowo-śmietanowy nada się zarówno do makaronów, jak i dań z mięsem w roli głównej.
Dostępne na rynku pieczarki występują w dwóch kolorach – białym i brązowym. Im ciemniejszy grzyb, tym bardziej intensywny i wyrazisty ma smak. Aby mieć pewność, że pieczarki są świeże, najlepiej wybierać te dostępne luzem. Bez względu jednak na to, jakie pieczarki wybierzemy, możemy mieć pewność, że podkreślą smak naszej potrawy.
Do czego dodać pieczarki? Pasują one praktycznie do każdej potrawy, ponieważ są delikatne i wzbogacają smak zarówno dań mięsnych, jak i rybnych, ale także zup, sosów i kremów. Grzyby te są składnikiem bazowym wielu dań obiadowych. Wśród najpopularniejszych pozycji znajduje się zupa krem z pieczarek, gulasz wołowy z pieczarkami, placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem, kotlety z jajek z dodatkiem pieczarek oraz cebuli, czy chociażby pieczony kurczak z pieczarkami i papryką. Pieczarki można wykorzystać również jako składnik przystawek, np. pasztecików z pieczarkami lub faszerowanych pieczarek z mięsem mielonym z grilla.
Szybkie dania to coś, co zapracowane osoby lubią najbardziej. W natłoku obowiązków i codziennych zmagań często brakuje czasu na wartościowe i jednocześnie smaczne posiłki. Z wykorzystaniem pieczarek możemy stworzyć szybki makaron w sosie z boczkiem. W zaledwie 30 minut możemy przygotować pełnowartościowy posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale i sycący. Inną propozycją może być zapiekanka á la pizza, która jest połączeniem pizzy oraz lasagne. Tym daniem najbardziej zachwycą się najmłodsi. Zaledwie pół godziny wystarczy też na przygotowanie kremowej zupy pieczarkowej z grzankami, sałatki z selerem i pieczarkami, czy chociażby kaszy kuskus z dodatkiem pieczarek.
Jak obiecywaliśmy – przepisów, w których pieczarki sprawdzą się wyśmienicie, jest wiele. Grzyby te są bardzo uniwersalnym dodatkiem do potraw na ciepło oraz przystawek, dlatego warto eksperymentować i delektować się przepysznym smakiem dań z dodatkiem pieczarek.