Czy wiesz, skąd się wzięła nazwa „piernik”? Otóż wywodzi się ona od staropolskiego słowa „pierny” czyli „pieprzny”, bo przecież pierniki charakteryzują się nie tylko wyjątkowym aromatem, lecz także wyraźną pikantną nutką. Historycy uważają, że pierwsze przepisy na piernik pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, a konkretnie z ok. 2400 roku p.n.e. W późniejszych stuleciach pierniki były ekskluzywnym towarem eksportowym, a jednym z ważniejszych miast słynących z jego wyrobu był nasz rodzimy Toruń. To ciemne ciasto wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także długą trwałością, dzięki dodaniu miodu oraz dużej ilości charakterystycznych dla tego wypieku korzennych przypraw, m.in. cynamonu, goździków, imbiru, anyżu oraz czarnego pieprzu.
Pierniki wyróżniają się niebanalnym smakiem, ciemnym odcieniem oraz oryginalnym, kuszącym aromatem, często kojarzącym się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak w wielu domach z tego oryginalnego ciasta przygotowuje się na co dzień naprawdę wyjątkowe desery. Najprostszy do zrobienia piernik z dżemem wymaga zaledwie kilku minut uwagi, podczas których wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować na gładką masę, przelać do formy i upiec. Piernikowe blaty można przekładać różnego rodzaju masami, np. czekoladowymi, budyniowymi czy z ulubionych konfitur, tworząc piętrowe placki lub torciki o wyjątkowych smakach.
Wycinanie kształtnych ciasteczek z piernikowego ciasta to ulubione zajęcie małych kucharzy. Upieczone i ostudzone pierniczki warto przygotować nawet kilkanaście dni wcześniej i przechowywać w pudełku wraz z wymienianymi codziennie połówkami jabłek, by straciły swoją twardość. A kiedy dekorować pierniczki lukrem i innymi ozdobami? Najlepiej dzień przed rodzinnym przyjęciem, a wtedy zachwycą wszystkich miękkością, aromatem i niezwykłym wyglądem. Z upieczonych ciasteczek można przygotować świąteczne ozdoby lub śliczne piernikowe choinki, polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.