Ta potrawa rodem z Włoch to idealna opcja na imprezę, rodzinny obiad czy wieczór z filmem. Pizza jest uwielbiana na całym świecie! Jakie składniki będą do niej odpowiednie?
Najpierw trzeba przygotować rozczyn – z ciepłej wody, cukru oraz drożdży. Po kilkunastu minutach wyrabia się ciasto, łącząc rozczyn z mąką, oliwą i odrobiną soli. Tak przygotowaną bazę należy przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto – grube lub cienkie – można formować palcami w tortownicy lub na specjalnej płycie. Potem wystarczy wyłożyć na nim ulubione składniki. Dokładny przepis na pizzę to już kwestia Twoich upodobań kulinarnych! Poniżej zaprezentujemy kilka możliwości. Zalecamy piec w ok. 250°C przez 10-15 minut.
Decydując się na placek w wersji mięsnej, masz spory wybór. Popularne są pizze z szynką i kurczakiem. Wiele osób uwielbia również tę potrawę z salami albo boczkiem. Są też przepisy, uwzględniające bardziej wyszukane składniki – np. hiszpańską kiełbasę chorizo czy szynkę parmeńską.
Możesz połączyć ze sobą kilka mięs, dorzucając do nich pieczarki, cebulę, pomidory, kukurydzę, oregano albo inne ulubione dodatki. Ciekawym wariantem jest pizza w stylu góralskim – z boczkiem, oscypkiem i żurawiną. A może wolisz taką z tuńczykiem?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić to danie bez mięsa. W popularnej funghi oprócz sera, oregano i sosu znajdziesz pieczarki lub grzyby leśne. Placek w stylu włoskim to natomiast pyszne połączenie mozzarelli, bazylii i pomidorów. A co powiesz na greckie klimaty: feta, czerwona cebula, pomidory i oliwki?
Polecamy także pizzę wegetariańską serową. Jak ją zrobić? Zwykle zawiera ona kilka rodzajów sera, np. camembert, fetę, cheddar i lazur. Jest w niej również sos pomidorowy i wybrana przyprawa.
Mamy nadzieję, że poniżej znajdziesz swój idealny przepis na pizzę – z mięsem lub bez. Smacznego!