Wykorzystanie skarbów lasu, czyli grzybów, to doskonały sposób na pokazanie natury na talerzu. Nie trzeba wyjątkowych umiejętności, by stworzyć z nich pyszną kompozycję. Świetnie nadadzą się do tego celu podgrzybki.
Sezon na grzyby trwa zwykle od sierpnia do października, można je jednak z powodzeniem suszyć i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jedną z najpopularniejszych odmian jadalnych grzybów, występującą w naszych lasach, są podgrzybki. Rozpoznanie ich i wykorzystanie w kuchni nie przysporzy trudności nawet osobom, które nie znają się na grzybach.
Przepisów na podgrzybki jest bardzo dużo. Najczęściej kojarzą nam się one z potrawami świątecznymi. Doskonale nadają się do przygotowania wigilijnej kapusty z grzybami, kminkiem i jałowcem, do której można dodać również żurawiny. Z podgrzybków przygotować można pyszny farsz do uszek czy pierogów. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć rodzinę, inną niż barszcz świąteczną zupą, koniecznie wypróbuj równie łatwy w przygotowaniu żurek wigilijny z suszonymi grzybami. Podgrzybki możesz też dodać do bigosu, aby nadać mu wyjątkowego charakteru, a także wykorzystać je jako dodatek do świątecznej ryby.
Podgrzybki sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Można je dodawać do wielu wytrawnych dań obiadowych. Z podgrzybków z łatwością przygotujemy aromatyczne sosy grzybowe do dań mięsnych lub ziemniaków. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Znalezienie przepisu na mięso pieczone z podgrzybkami, pasztet i wiele innych dań nie jest trudne. Doskonale sprawdzą się w roladkach z indyka, jako dodatek do flaczków czy zup, na przykład barszczu. Miłośnikom wytrawnych wypieków, podgrzybki posłużą do stworzenia niebanalnych minibabeczek z serem camembert. Podgrzybki doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek – idealnym pomysłem może być również zupa grzybowa, w której zagrają pierwsze skrzypce.
Jeśli wciąż zastanawiasz się, do czego wykorzystać podgrzybki, usmażenie tych popularnych grzybów na maśle z cebulą i przyprawami będzie dobrym pomysłem. Podaj je z makaronem, wytrawnymi naleśnikami lub po prostu zjedz ze świeżym pieczywem. Z tak przygotowanego farszu możesz też przygotować wyśmienitą tartę. Smażone podgrzybki wspaniale komponują się z jajkami. Dodaj je do omletu, podaj w towarzystwie smażonych lub gotowanych jajek, albo wyczaruj pyszną jajecznicę, Może położysz je na pizzę, albo na domowe zapiekanki? Sprawdź nasze pomysły na dania z wykorzystaniem podgrzybków!