Polędwiczki wołowe to bardzo szlachetna część tuszy wołowej. Są wysoce cenione i mogą być serwowane zarówno na niedzielny obiad, jak i na uroczystej kolacji. Dzięki swojej miękkości i soczystości polędwiczki wołowe mogą być podane nie tylko po ugotowaniu, ale także na surowo – pod postacią tatara albo carpaccio. Polędwiczki wołowe można również podawać smażone, pieczone oraz duszone. Będą pysznie smakować podane w marynacie i upieczone w piekarniku, duszone w gęstym sosie w gulaszu z warzywami lub smażone na patelni z mieszanką warzyw. Polecamy wybór wyśmienitych przepisów na polędwiczki wołowe, dzięki którym przyrządzicie to wspaniałe mięso na wiele sposobów.
Wśród przepisów na polędwiczki wołowe znajdziemy dużo gulaszy i potrawek, w których wołowina duszona jest z różnymi warzywami. Jednym z najpopularniejszych przepisów na polędwiczki wołowe tego typu jest oczywiście strogonoff, czyli gulasz wołowy z polędwiczek pociętych w paski, obsmażonych w mące, z dodatkiem cebuli i pieczarek.
Inną popularną grupą przepisów na polędwiczki wołowe są befsztyki, czyli steki wołowe. To plastry mięsa uzyskane poprzez cięcie polędwicy w poprzek włókien. Można je smażyć, piec lub grillować. Befsztyki można przyrządzać na różne sposoby pod względem stopnia ich wysmażenia. Niektórzy lubią je w krwistym wydaniu, i choć w Polsce nie cieszą się one zbyt dużą popularnością, warto skusić się na ich spróbowanie. Istnieje także wiele sposobów na podawanie steków – poznaj je dzięki naszym przepisom na polędwiczki wołowe.
Mniej oczywistym, a równie pysznym pomysłem na polędwiczki wołowe są sałatki z ich udziałem. Można też przygotować wytworną polędwicę Wellington, która jest kawałkiem polędwicy wołowej pieczonej w cieście francuskim. Receptury na te i inne dania z polędwiczkami wołowymi znajdziesz w naszym katalogu.