Badania mówią jednoznacznie: Polacy nie tylko kochają zupę pomidorową, lecz także najczęściej ją spożywają, zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub ugotowanej do miękkości kaszy. Ze świeżych lub konserwowych pomidorów można przygotować znakomite zupy lub kremy, które zaskakują nietuzinkowym smakiem i słodkim aromatem. Do przyprawienia dań na bazie pomidorów można użyć kompozycji ziół, słodkiej lub ostrej papryki, a nawet… cynamonu, popularnego zwłaszcza w kuchni greckiej.
Pomidory i przyrządzane na nich potrawy kochają mieszkańcy okolic Morza Śródziemnego, a szczególnie Włosi. Ich najpopularniejszą zupą jest wyborna minestrone, przygotowywana na bazie pomidorów i innych warzyw. Jej niepowtarzalny smak gwarantuje dodatek bulionu, świeżych, pozbawionych skórki pomidorów oraz dużej ilości charakterystycznych dla tego regionu przypraw (bazylia, pieprz, oliwa, czosnek).
Pachnące latem i słońcem pomidory doskonale znoszą miksowanie. Dla ochłody w upalne popołudnia można z nich przygotować wyborny, orzeźwiający chłodnik z dodatkiem świeżej bazylii, chrupiących grzanek i drobno posiekanych warzyw (kolorowa papryka, zapieczona cukinia). Świetnym pomysłem na sycące i rozgrzewające danie będzie z kolei zupa pomidorowa z maleńkimi klopsikami, przygotowanymi z drobno zmielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego mięsa.
Gęsty krem pomidorowy można podać na wiele sposobów. A co do niego najlepiej pasuje? Przede wszystkim duży makaron (np. kokardki lub rurki), ugotowana do miękkości kasza bulgur, soczewica, a nawet rozpływająca się w ustach mozzarella, kalafiorowy ryż lub grillowana papryka. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czy znajomych nietuzinkową zupą, przygotuj im rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach. Jej niezrównany smak gwarantują tak oryginalne dodatki, jak rozpływająca się w ustach ricotta, pieczony czosnek, ostra papryczka chili, goździki, kumin i świeża kolendra. Po prostu palce lizać!