Nieduże, zgrabne pomidorki cherry, czyli pomidory koktajlowe, to doskonały dodatek i estetyczna dekoracja wielu potraw. Pomidorki cherry można jadać zarówno na surowo, jak i duszone, gotowane, podsmażone czy upieczone. Wśród przepisów na dania z pomidorkami koktajlowymi znajdziecie przede wszystkim mnóstwo pomysłów na fantazyjne sałatki i przystawki z pomidorkami cherry, a także smakowite pizzerinki, mięsno-warzywną tartę, naleśnikową zapiekankę oraz efektowny (i bardzo prosty do wykonania) wytrawny torcik makaronowy o intensywnym smaku pomidorowym. Miłośnikom pomidorów cherry polecamy także coś do podjadania do wszystkiego – koktajlowe pomidorki w aromatycznej zalewie z oliwy – idealne jako pyszny a zarazem dekoracyjny dodatek do sałatek, mięs, wędlin i kanapek. Natomiast jeżeli chcesz rozpocząć dzień od dobrego śniadania, sprawdź przepis na jajecznicę z pomidorkami koktajlowymi, którą podasz na kromkach żytniego chleba. Na pyszny obiad polecamy włoskie gnocchi z pomidorkami cherry, suto doprawione bazylią!
15 kcal/100 g
Pomidory zawierają likopen – przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Pomidory to także źródło cennego potasu niezwykle ważnego dla prawidłowej pracy serca, błonnika wspomagającego regulację poziomu cholesterolu, a także witaminy C, prowitaminy A i folianów. Witamina C i betakaroten korzystnie wpływają na wygląd skóry, a foliany na układ nerwowy człowieka.
Pomidorki cherry to najmniejsze pomidory wśród rozmaitych odmian. Są słodsze od dużych pomidorów. Pomidorki koktajlowe możesz spotkać także w innych odmianach: pomarańczowej i żółtej.