Prawdziwek, czyli borowik szlachetny, to grzyb o najbogatszym smaku i aromacie. W kuchni polskiej prawdziwki dodawane są do wielu tradycyjnych potraw. Poznaj nasze przepisy z tymi pysznymi grzybami.
Niezwykły, szlachetny smak borowików docenią wszyscy smakosze. Jednymi z najbardziej popularnych potraw z prawdziwkami są zupy. Z grzybów przygotujesz sycące, gęste kremy, na przykład aromatyczny krem ze świeżych borowików zabielany śmietaną. Możesz także nieco urozmaicić to danie, dodając kaszy gryczanej. Z prawdziwków przygotujesz też postną zupę grzybową, podawaną w niektórych regionach Polski podczas wigilii.
Jeśli masz ochotę na zupę inną, niż klasyczna zupa grzybowa, wypróbuj żurek z dodatkiem prawdziwków. My proponujemy podać tę zupę z kopytkami — dzięki temu uzyskasz smaczne danie na obiad, które przygotujesz w kilka chwil. Pomysł na danie dwa w jednym!
Zastanawiasz się, do czego dodać prawdziwki? Grzyby fantastycznie komponują się z różnego rodzaju mięsami, szczególnie w sosie z dodatkiem śmietany. Możesz przygotować z nich także farsz, na przykład do pierogów, czy świątecznych uszek.
Jeśli nie wiesz, co przyrządzić na niedzielny obiad, wypróbuj nasz przepis na gulasz wołowy z grzybami, podawany z kluskami śląskimi. To tradycyjne danie, które nabiera niepowtarzalnego smaku dzięki wykorzystaniu czerwonego wina i smażonych borowików. Jest to idealna propozycja na szybki, niedzielny obiad. Innym, równie łatwym przepisem jest ten na polędwiczki z prawdziwkami w aromatycznym sosie. Podaj je z kluskami śląskimi lub klasycznie z ziemniakami.
Na bardziej uroczysty obiad przygotuj mielone roladki w boczku z soczewicą w sosie grzybowym.
Dania z grzybami przypadną do gustu również jaroszom. Sprawdź przepis na gołąbki bez mięsa — połączenie tradycji i nowoczesności.
Grzyby nadają się idealnie do marynowania — możesz przyrządzić tradycyjną zalewę albo dodać do słoika koncentrat pomidorowy. Takie grzyby świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu.