Nieodłącznym elementem każdego eleganckiego przyjęcia lub wystawnej kolacji są przystawki – podawane przed daniem głównym mają przygotować nas na dalsze doznania smakowe. Mogą być zimne lub gorące. Sprawdzą się również podczas imprez domowych. Sprawdź, co przygotować, aby oczarować swoich gości!
Ile imprez – tyle przystawek. W warunkach domowych, podczas imprez z okazji urodzin lub imienin, świetnie sprawdzą się przystawki, które można zjeść nawet palcami. Popularne koreczki to nieograniczone możliwości dla Twojej wyobraźni. Użyj niebanalnych składników, takich jak sery pleśniowe lub egzotyczne warzywa i owoce, a Twoi goście będą zachwyceni.
Inną opcją, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, są wszelkiego rodzaju kanapki i wrapy — na przykład kanapka Cezara. Na chrupiącym pieczywie układamy kolorowe dodatki — pomidorki cherry, sałatę, ser, a także plastry grillowanego kurczaka. Kompozycję kanapki Cezara idealnie dopełnią jaja sadzone i charakterny Sos tatarski Winiary.
Do tego typu przystawek podaj sos pomidorowy lub pastę guacamole – orzeźwiające i kolorowe dodatki, które dodadzą całości smaku i kolorów.
Świetnym pomysłem na przystawkę są również sałatki. To kolejne danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób. Wypróbuj kolorową sałatkę z kalafiorem i ananasem, sałatkę z surimi lub sałatkę z brokułami i fetą. Puść wodze fantazji i zaskocz swoich gości wyjątkową kompozycją!
Jako przystawka na zimno, na imprezie, świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju jajka faszerowane, zarówno te bardziej klasyczne, jak również wykwintne — na przykład z kawiorem.
Przystawki podawane na gorąco są wspaniałym preludium do dania głównego — nasycą pierwszy głód, dzięki czemu jeszcze chętniej zjemy danie główne. Wypróbuj przepis na zapiekane pieczarki portobello z serem halloumi — sprawdzą się idealnie podczas bardziej eleganckiego przyjęcia. Pyszną przystawką są też roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo-gruszkowym i młodymi ziemniaczkami. Jeśli Ty i Twoi goście lubicie tradycyjne smaki, przygotuj klasyczne faszerowane papryki lub pieczarki — na pewno zadowolą one niejedno podniebienie!