Pstrąg to słodkowodna ryba, żyjąca w wartko płynących rzekach i potokach, czyli w doskonale natlenionych wodach. Dzięki takiemu środowisku życia, jego mięso nie jest zanieczyszczone substancjami chemicznymi, a tym samym ma doskonałe walory smakowe i odżywcze.
Pstrąg to niezwykle smaczna, słodkowodna ryba, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ma bardzo delikatne, chude mięso, które nie wymaga zbyt wielu przypraw, aby smakowało wyśmienicie. Wystarczy delikatnie posolić, posypać pieprzem i skropić cytryną, żeby wydobyć z ryby jej wyjątkowy smak. Świetnie smakuje pstrąg smażony na maśle. Równie smaczny jest pieczony w piekarniku, ale grillowany także jest przepyszny. Dania z pstrąga przyrządza się ze świeżej ryby. Należy wybierać niewielkie pstrągi, o masie około 20 dkg, które stanowią idealną porcją dla jednej osoby.
Pieczony pstrąg to prosty, sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Przyrządzona według niego ryba jest delikatna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Dokładnie umytą i oczyszczoną z łusek rybę soli się i faszeruje natką pietruszki. Z wierzchu warto ją posmarować masłem z dodatkiem posiekanej natki i przykryć plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 25 minutach danie gotowe. Smakuje doskonale!
Przepisy na pstrąga nie są zbyt skomplikowane i pracochłonne. Jest ich mnóstwo, dlatego każdy z łatwością znajdzie swój ulubiony sposób przyrządzania tej smacznej ryby. Pomysł na pstrąga nie musi być wyszukany, proste dania smakują bowiem najlepiej. Usmażony tradycyjnie na maśle lub na patelni grillowej i podany z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz sałatki z kiszonej kapusty będzie doskonałym daniem obiadowym. Latem świetnie się sprawdzi pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią. Podany z grillowanymi pomidorami i ziołowym sosem na pewno zachwyci smakiem i niesamowitym aromatem.