Ricotta to bardzo miękki ser, swoją konsystencją przypominający kremowy twarożek. Oryginalnie Włosi wytwarzają go z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego, poprzez długie gotowanie, dzięki czemu serek jest śnieżnobiały, bardzo delikatny i cudownie kremowy. Ricotta doskonale nadaje się do spożywania na świeżo (np. do kanapek), jest też ważnym składnikiem ciast, klusek, farszów, deserów, a nawet koktajli. Choć serek jest bardzo miękki, świetnie znosi wysoką temperaturę, a zapiekanki mięsno-warzywne z jego dodatkiem nie mają sobie równych.
Chcesz zaskoczyć bliskich pysznym obiadem w iście włoskim stylu? Przygotuj makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem doprawiony listkami bazylii, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Makaronowe rurki otoczone ciemnozielonym szpinakiem i przykryte delikatną chmurką rozdrobnionego sera nie tylko zaspokoją głód bliskich, lecz także dostarczą im niezapomnianych wrażeń smakowych. Zwolennicy mięsa chętnie zdecydują się na makaron ze szpinakiem i kawałkami łososia krótko zapieczony z delikatną ricottą, nadającą całej potrawie przyjemnie śmietankowej nutki.
Farszem z ricotty, boczku, czosnku z dodatkiem sosu neapolitańskiego i przypraw warto nadziać duże makaronowe musze. Po krótkim pieczeniu w wysokiej temperaturze otrzymamy przepyszne, bardzo aromatyczne danie, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Z dodatkiem tego wyjątkowego sera warto przygotować wyśmienitą zapiekankę warzywną (cukinia, papryka, pomidory), będącą świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.
Miękki i delikatny serek może być świetnym farszem do naleśników. Wystarczy tylko doprawić ricottę odrobiną cukru i wanilią, a wyśmienitą przekąskę mamy gotową. Kiedy bliskim przyjdzie ochota na orzeźwiające danie, warto przygotować chłodnik wiśniowy z ricottą i amaretto z dodatkiem chrupiących płatków czekoladowych. Doskonałym deserem na upalne popołudnie są również sycylijskie cannoli – chrupiące rurki wypełnione po brzegi kremowym nadzieniem na bazie ricotty oraz cukru pudru. Cannoli świetnie smakują z dodatkiem mocnego espresso lub gorącej herbaty.