Rodzynki to powszechnie lubiana i wartościowa przekąska, która nierzadko gości na polskich stołach. Stanowią one idealną przekąskę, ale sprawdzają się także jako dodatek w wielu słodkich wypiekach, deserach czy też wytrawnych daniach.
Rodzynki to nic innego, jak powszechnie znane suszone winogrona, które posiadają grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ich ciekawy, bardzo słodki smak oraz wyrazista, mięsista konsystencja sprawiają, że nie sposób pomylić ich z niczym innym. Aż do czasów średniowiecza rodzynki uważano za drugi (zaraz po miodzie) najlepszy słodzik używany w kuchni. Rodzynki powstają na skutek wysuszenia winogron poprzez wystawienie ich na silne światło słoneczne. Sam proces trwa od 2 do 4 tygodni, a następnie wysuszone winogrona są odpowiednio sortowane, pakowane i czyszczone tak, aby mogły zagościć w naszych domach.
Rodzynki to dodatek, który odnajdzie się w każdej sytuacji, dlatego dania z rodzynkami są niezwykle popularne. Ich smak świetnie sprawdzi się zarówno w towarzystwie ryb, jak i mięsa, owoców morza czy warzywnej sałatki. Warto szukać inspiracji i wypróbować niektóre z przepisów z rodzynkami, takie jak pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej z bryndzą i bakaliami czy też surówka z włoskiej kapusty z dodatkiem rodzynek.
Jeśli nadal zastanawiasz się, do czego dodać rodzynki, to wszelkie słodkie przepisy to idealna okazja, aby zaszaleć, bowiem rodzynki świetnie pasują do różnych rodzajów deserów i ciast. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie świątecznych wypieków bez ich dodatku! Rodzynki są dość słodkie, dlatego pozwalają zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta. Zebrane tu przepisy pozwolą Ci na wyczarowanie pysznych tortów, lodów i innych deserów, które zadowolą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych osób.