Rozmaryn to przyprawa powszechnie używana w kuchni. Doskonale podkreśla smak rozmaitych mięs, ale także ryb. Sprawdź, do czego dodać rozmaryn.
Nawet niewielka ilość rozmarynu potrafi zdziałać cuda i wydobyć smak praktycznie każdej potrawy. Można nim doprawiać rozmaite dania, zarówno mięsne, warzywne, ale także ryby. Swoje wyjątkowe walory smakowe najlepiej jednak oddaje potrawom przyrządzonym na bazie mięs. Ma intensywny, korzenny aromat i lekko gorzkawy, piekący smak, który świetnie podkreśla smak wieprzowiny, baraniny, jak również drobiu. Rozmaryn można też z powodzeniem wykorzystywać do przyprawiania potraw z warzyw. Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem doprawiona tą wyjątkowo aromatyczną przyprawą nie tylko smakuje wybornie, ale także niezwykle atrakcyjnie wygląda. Potrawy z wykorzystaniem rozmarynu to zawsze dobry wybór na wszelkiego typu imprezy.
Choć rozmaryn jest uniwersalną przyprawą i świetnie się nadaje do przyprawiania różnego rodzaju potraw, to jednak najlepiej się sprawdza, jako aromatyczny dodatek do dań mięsnych. Z powodzeniem można nim doprawiać drób, wieprzowinę i inne gatunki mięs pieczonych na grillu czy w piekarniku, ale też duszonych. Świetnie podkreśla również smak dziczyzny. Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem i sowicie doprawiona aromatycznymi ziołami to rewelacyjny pomysł na potrawy z rozmarynem.
Rozmaryn doskonale także wydobywa smak drobiu. Ziołowo-cytrynowy filet z indyka smakuje wybornie doprawiony tą wyjątkowo aromatyczną przyprawą. Mięso jest kruche, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Upieczone w piekarniku idealnie sprawdzi się, jako potrawa na wykwintny obiad. Pokrojone w cienkie plastry, świetnie nada się na kanapkę.