Ryby to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu. Nie tylko są zdrowe, ale także dają wiele kulinarnych możliwości. Dzięki nim przyrządzisz zarówno smaczny i pożywny obiad, jak i wyjątkową kolację albo lunch. Są też nieodzownym elementem świątecznego menu, ale warto wprowadzać je nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mają delikatne mięso o wybornym smaku, ale również ładnie się prezentują, zwłaszcza pieczone w całości.
Jak je przygotować? Opcji jest bardzo dużo. Nadają się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, duszenia, gotowania na parze czy przyrządzania na grillu. Można z nich przygotować sałatki, pulpety, burgery rybne, zapiekanki czy pasty kanapkowe. Ryby możemy kupić świeże, mrożone, wędzone i w puszkach. Każda z tych form daje kolejne możliwości. Dlatego wśród przepisów znajdziesz różnorodne dania, które łączy świetny smak i łatwość przygotowania. Nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej, można je szybko przyrządzić. Masz też do wyboru wiele gatunków, zarówno ryb morskich, jak i słodkowodnych. Łososie, makrele, sandacze, karpie, sardynki, śledzie, pstrągi, węgorze – wymieniać można by jeszcze długo. Dostaniemy je zarówno w specjalistycznych sklepach rybnych, gdzie wybór świeżych ryb bywa największy, jak i w supermarketach.
Ten rodzaj mięs pojawia się praktycznie w każdej kuchni świata. Bogata tradycja przyrządzania ryb w kuchni staropolskiej pozostawiła po sobie wiele lokalnych przepisów, ale bez trudu odnajdziemy także przepisy pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej, amerykańskiej czy azjatyckiej. Niektóre potrawy z ryb wymagają pewnej odwagi – jak na przykład japońskie sushi przygotowywane często z surowych ryb, ale bez problemu możemy przystosować je do naszych nawyków i zamienić surowe składniki na wędzone.
Podobnie duży wybór mamy w przypadku dodatków. Można podawać je z ziemniakami, frytkami, ryżem, sałatką czy surówką.