Świeże zioła są świetnym dodatkiem do delikatnego mięsa ryb. Nadają im niezwykłego aromatu i doskonale podkreślają smak. Warto nimi nafaszerować niewielkie ryby, np. pstrąga, pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z różnorodnością przypraw, które szybko zdominują całą potrawę. Pęczek świeżej pietruszki z dodatkiem masła i kilku kropel cytryny w zupełności wystarczy, by z surowego pstrąga w kilkadziesiąt minut przygotować wyśmienity obiad. Przed pieczeniem należy zawinąć rybę w folię aluminiową, dzięki której mięso będzie równomiernie miękkie. Do przygotowania filetów rybnych np. z dorsza doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie oraz drobno posiekany koperek. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków chętnie posmakują ryby upieczonej z dodatkiem szczypty majeranku, tymianku, oregano i pietruszki.
Ryba po grecku to chyba najpopularniejsza zapiekanka z dodatkiem drobno pokrojonych lub startych warzyw, koncentratu pomidorowego i aromatycznych przypraw. Do jej przygotowania najlepiej użyć filetów z białych ryb (dorsz, morszczuk, mintaj), a przed włożeniem do naczynia żaroodpornego warto pozbyć się ewentualnych ości. Ryba po grecku nabiera smaku dopiero na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą się ze sobą przegryźć. Potrawa znakomicie smakuje zarówno po podgrzaniu, jak i serwowana na zimno w formie przystawki. Filety rybne tworzą doskonałe i pełnowartościowe danie także i z innymi jarzynami takimi jak ziemniaki, szpinak, pomidory czy brokuły. Aby potrawa była bardziej sycąca, można dodać przed pieczeniem makaron lub ugotowany na półtwardo ryż.
Zapiekane w sosie ryby to danie wykwintne, lekkostrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Delikatny smak mięsa podkreśla gęsty i aromatyczny sos, który można przyrządzić na wiele sposobów. Łosoś, dorsz lub halibut doskonale smakują po zapieczeniu w kremowym sosie śmietanowo-koperkowym, wyróżniającym się subtelnym smakiem. Zwolennicy bardziej wyrazistych dań na pewno polubią rybę w sosie musztardowym, nadającym jej nieco pikanterii. Jeśli zaś chcemy zaskoczyć domowników lub gości nietuzinkową potrawą, zaserwujmy łososia zapiekanego z warzywami w sosie cytrynowo szczypiorkowym, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem mięsa i tartych jarzyn.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej ryby może okazać się Filet Wegański a'la Rybny od Garden Gourmet. Jeżeli chcesz przygotować go w piekarniku, zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie wyłóż filety na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Filety piecz przez 7-8 minut. Pamiętaj, żeby je obrócić po około 4 minutach. To świetna propozycja dla wegetarian, wegan i wszystkich tych, którzy chcą wyeliminować z diety mięso lub po prostu chcą odkryć nowe smaki.