Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby – dorsze, morszczuki czy mintaje. Gotowe danie można podawać na zimno, na przykład na śniadanie z chrupiącą bagietką, lub na ciepło, jako rozgrzewające danie obiadowe z ziemniakami, brązowym ryżem czy kaszą. Tradycyjnie rybę smaży się na patelni w panierce z jajek, mąki i bułki tartej. Natomiast w lżejszej wersji rybę po grecku przyrządzamy z ryby gotowanej lub duszonej. Aby była bardzo soczysta, można ją także zapiec w piekarniku z warzywami i wiórkami masła.
Tradycyjnie rybę po grecku przygotowuje się z dodatkiem duszonej marchewki, selera, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego. Jest to najprostszy przepis na tę potrawę, jednak czasami warto go urozmaicić, aby odkryć nowy wariant tego przysmaku. Oprócz podstawowych warzyw można dodać kukurydzę, czerwoną paprykę i papryczki chili – to doskonały pomysł na rybę po grecku dla miłośników ostrych, wyrazistych smaków. Nie należy zapominać o aromatycznych przyprawach. Z rybą smażoną lub duszoną doskonale komponują się majeranek, pieprz oraz papryka słodka i ostra. W przypadku wersji duszonej warto wykorzystać bulion warzywny – kawałki ryby przejdą jego smakiem i aromatem. Przepis na rybę po grecku można dowolnie modyfikować w zależności od gustu i ochoty.