Wielu osobom ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem i pobytem u babci, która jak nikt potrafiła z wyjątkową finezją przyrządzić to proste danie. Gotowany w mleku ryż – pokryty niezwykle aromatycznymi kawałkami jabłek, zapieczonymi z cukrem oraz sproszkowaną korą cynamonu – to potrawa ceniona przez niemal wszystkim wielbicieli słodkości. Aby jabłka się nie rozpadły, warto pokroić je w drobne kosteczki, a następnie poddusić z masłem klarowanym na niewielkim ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po doprawieniu warto je jeszcze raz zamieszać i ściągnąć z palnika, zanim zaczną się rozpadać. Gotową potrawę po wyłożeniu do miseczek wystarczy oprószyć odrobiną cukru lub udekorować słodkim kleksem bitej śmietany.
Ryż ma tę zaletę, że odpowiednio przygotowany świetnie smakuje, zarówno gdy jest gorący, jak i serwowany po solidnym schłodzeniu. Można z niego przygotować także znakomity deser – słodki, sycący oraz pachnący sadem jabłkowym. Ugotowany al dente ryż wystarczy zmieszać z przygotowanym w tym samym czasie budyniem waniliowym, a następnie, gdy lekko przestygnie, przełożyć do miseczek i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gotowy deser ryżowy ma bardzo łagodny smak, dlatego warto wzbogacić go owocami. Wystarczy kilka łyżek podsmażonych w kawałkach jabłek, doprawionych odrobiną cukru i cynamonu, a wyjątkowej przekąsce nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Gorący ryż zapieczony z pokrojonymi w plastry owocami i ukryty pod chrupiącą bezową kołderką to doskonałe danie zarówno na rodzinny obiad, jak i rozgrzewający deser w zimowe popołudnie. Do przyrządzenia takiego rarytasu najlepiej nadają się jabłka o wyrazistym smaku (np. antonówki). Przygotowane wcześniej składniki najlepiej układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym, a wtedy podczas pieczenia ryż nabierze wilgoci i przejdzie wspaniałym aromatem jabłkowo-cynamonowym. Wierzch słodkiej zapiekanki może również zdobić warstwa bitej śmietany lub skarmelizowany cukier. W wersji egzotycznej ryż warto ugotować w mleku kokosowym, a całe danie oprószyć przed pieczeniem wiórkami pokrytymi cieniutkimi plasterkami masła, dzięki czemu w piekarniku nabiorą lekko złocistego odcienia.