Ryż z kurczakiem to popularne połączenie, które stanowi jednocześnie świetny punkt wyjścia do wielu kulinarnych eksperymentów. Do jego przygotowania zwykle używa się filetu z piersi kurczaka, jednak dostępne coraz częściej w polskich sklepach filety z uda kurczaka stanowią świetną alternatywę, ponieważ ciemne i nieco tylko bardziej tłuste mięso z uda jest soczystsze i smaczniejsze. Mięso z kurczaka, które dodajemy do ryżu, może być smażone lub gotowane, rwane, pokrojone w kostkę czy paski, może być też przygotowane w formie gulaszu, a zatem świetnie sprawdzi się w zestawieniu z warzywami. Również ryż daje pewne pole manewru: możemy wybrać różne warianty białego ryżu (parboiled, jaśminowy itp.), ryż brązowy, a nawet ryż dziki lub czarny, choć te dwa ostatnie gatunki w sklepach pojawiają się rzadziej i są stosunkowo drogie, niemniej warte swojej ceny i unikalnego smaku (i wyglądu), jakie oferują.
Wydaje się, że ryż z kurczakiem to prosta potrawa, która nie wymaga specjalnych umiejętności, za to można ją przygotować szybko i użyć składników, które akurat mamy pod ręką. I w podstawowych wersjach przepisów na ryż z kurczakiem rzeczywiście tak jest. Jeśli jednak jesteśmy amatorami tego połączenia, ale popularne rozwiązania trochę już nam się znudziły, możemy szukać różnych alternatyw.
Ryż z kurczakiem możemy bowiem serwować w rozmaitych odsłonach. Na przykład w wersji pikantnej albo w sosie słodko-kwaśnym. Urozmaiceniem może być również dodanie owoców: ananasa, mango, pomarańczy czy grejpfruta. Orientalnego smaku możemy nadać potrawie nie tylko używając chińskiej mieszanki warzyw krojonych w słupki, ale także za sprawą sosu sojowego i oleju sezamowego, który dodaje się pod sam koniec przygotowywania potrawy. Zresztą sam sezam także świetnie się sprawdzi – wystarczy posypać nim gotowy ryż z kurczakiem, by poczuć różnicę.