Rzeżucha szczególnie kojarzy nam się z Wielkanocą, jednak warto po nią sięgać przez cały rok. Jej charakterystyczny, nieco pikantny smak podkreśla charakter wielu dań. Pomysłów na rzeżuchę jest mnóstwo. Można ją jeść na surowo lub po ugotowaniu na parze. Świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatkach lub jako składnik pasty jajecznej. Warto posypać rzeżuchą zupę lub zwyczajnie położyć na kanapce z dowolnymi składnikami. Roślina jest również składnikiem wielu pysznych koktajli, np. ze szpinakiem, bananem czy gruszką. A może pesto do makaronu? Przepisy z rzeżuchą mogą być bardzo kreatywne!
Rzeżuchę można samodzielnie hodować bez stosowania żadnych nawozów. Wystarczy tylko rozsypać nasiona na talerzu, przykryć gazą i codziennie zraszać, żeby po kilku dniach cieszyć się smakiem zielonych listków. Aby przyspieszyć kiełkowanie rzeżuchy, można również przykryć nasiona folią na pierwsze dwa dni. Samodzielnie hodując rzeżuchę, będziemy mieli pewność, że będzie zawsze świeża i pyszna!