Bardzo popularna w kuchni polskiej sałata lodowa jest wyjątkowo krucha, delikatna i smaczna. Warto sięgać po nią od czasu do czasu, bo jest „praktyczna” - można przechowywać ją w lodówce nawet do tygodnia, a przy tym doskonale łączy się z każdym rodzajem dodatków: owocami, mięsem, serami (fetą, pleśniowymi), z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią oraz zimnymi sosami: jogurtowym, majonezowym albo na bazie śmietany.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy z sałatą lodową: cały wachlarz sałatek i surówek – wiosennych, jesiennych, letnich, zimowych i całorocznych, smakowitych i chrupiących, z różnymi dodatkami. Takie, które można podać do obiadu, zjeść na śniadanie lub pożywny lunch, podać do dań z grilla lub na romantyczną kolację we dwoje...
16 kcal/100 g
Sałata lodowa ma mało kalorii, a jednocześnie zawiera wartościowe składniki odżywcze. Pomoże poprawić zdrowie, a także sylwetkę: sałata lodowa zawiera witaminę A, D, E, B9, kwas foliowy, beta-karoten, żelazo, potas, wapń i magnez. Zawiera również jod, cenny zwłaszcza dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy i tych, które są na diecie – jod wpływa na poprawę procesów trawiennych. Niektóre składniki mineralne i witaminy, zawarte w sałacie lodowej, wykazują działanie antyoksydacyjne.
Sałata lodowa wzięła swoją nazwę od liści – bardzo kruchych, przy rwaniu przypominających dźwiękiem pękanie lodu. Może być przechowywana nawet przez trzy tygodnie w lodówce.