Awokado to wdzięczny owoc, jednak w polskiej kuchni nadal bywa niedoceniany. Warto to zmienić i przekonać się choćby do prostych, szybkich w przygotowaniu sałatek z awokado. W rodzimych sklepach znajdziemy najczęściej dwie odmiany tego owocu: fuerte i hass, obie nadają się do sałatek. Fuerte ma twardą skórkę, która nie nadaje się do jedzenia, jest gładka i w zielonym kolorze. Hass z kolei wyróżnia się fioletowobrązową skórką o chropowatej powierzchni. By przygotować sałatkę z awokado, powinniśmy używać dojrzałych owoców. Cechują się one miękkością przy zachowaniu sprężystości. Jeśli kupimy niedojrzałe, twarde awokado, najlepiej zaczekać kilka dni – dojrzeje samo, a efekt będzie dużo lepszy niż w przypadku zastosowania niedojrzałego owocu.
Gdy awokado jest dojrzałe, jego miąższ jest miękki i łatwo go rozetrzeć, dlatego bywa często używany do przygotowywania różnego rodzaju past, na przykład guacamole, ale także wielu past kanapkowych. Sałatka z awokado to inne zastosowanie dla tego owocu. Bez względu na wybrany przepis, awokado należy obrać i usunąć dużą pestkę z jego środka. Najprościej to zrobić, przekrawając awokado na pół, wyciągając pestkę oraz wybierając miąższ łyżką.
Sałatka z awokado zwykle ma dość prosty skład, to znaczy zawiera tylko kilka dodatków, ponieważ samo awokado nadaje jej właściwy ton. Możemy do nie dodać na przykład świeże liście szpinaku, pomidory czy ogórka. Awokado dobrze łączy się również z włoskimi orzechami oraz nasionami słonecznika, które często pojawiają się w przepisach na sałatki z awokado, ponieważ wszelkie chrupkie składniki przyjemnie kontrastują z miękkością owocu. Z tego samego powodu świetną bazę może stanowić sałata lodowa.
Awokado dobrze łączy się też z innymi owocami, zatem śmiało możesz dodać jabłka albo bardziej egzotyczny ananas. Mięsne dodatki pojawiają się natomiast rzadziej, prawdopodobnie dlatego że sałatka z awokado chętnie przyrządzana jest przez wegetarian.