Biała fasola ma wiele zastosowań. Pierwsze, jakie przychodzi do głowy amatorom polskiej kuchni, to znana i lubiana fasolka po bretońsku, która wbrew nazwie jest potrawą lokalną. Ale poza nią fasolę używa się także przy przygotowywaniu zup czy past, a nawet wegańskich majonezów. Z powodzeniem możemy także przygotować sałatkę z białą fasolą – i to niejedną, ponieważ przepisów na sałatki z białą fasolą znajdziemy wiele.
Przygotowując sałatkę z białą fasolą, do wyboru mamy dwie wersje kluczowego składnika: surową fasolę lub z puszki. Wielu ludzi uważa, że surowa biała fasola po przygotowaniu jest lepsza niż ta z zalewy. Jeśli jednak zależy nam na czasie i chcemy przygotować błyskawiczną sałatkę z białą fasolą, jesteśmy w zasadzie skazani na tę z puszki. Surową białą fasolę należy bowiem najpierw namoczyć (wstawić do zimnej wody najlepiej na noc), a później ugotować. To zajmuje sporo czasu i jest rozwiązaniem dobrym, jeśli możemy sobie pozwolić na dłuższe przygotowania. Białą fasolę z puszki wystarczy natomiast odsączyć z zalewy i przepłukać – jest od razu miękka i gotowa do spożycia.
W przepisach na sałatkę z białą fasolą znajdziecie rozmaite kompozycje składników. Niektóre receptury zawierają lekkie składniki, takie jak sałatę, paprykę, kukurydzę itp. Inne jednak wzbogacają sałatkę z białą fasolą o ziemniaki, mięsa, wędliny, ryż. W przypadku tych drugich często łączy się całość za pomocą sosu majonezowego. Biała fasola zaskakująco dobrze komponuje się z majonezem, ale oczywiście lekkie sałatki z delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek także wypadają wyśmienicie. Wybór często zależy od tego, w jakiej roli chcemy obsadzić sałatkę z białą fasolą. Jeśli ma stanowić dodatek do obiadu albo grilla, to w lekkim wydaniu sprawdzi się lepiej. Natomiast jako pełnoprawny posiłek – na przykład lunch czy kolacja – lepiej wypadnie wersja z dodatkiem mięs, wędlin i majonezu.