Sałatka z bobem to sprawdzony przepis na pyszne danie. Pojawiający się w naszych sklepach na przełomie czerwca i lipca bób należy do wielkich letnich rarytasów. Dostępny jest krótko, więc warto szybko się na niego decydować. Można podawać go jako dodatek do obiadu, spożywać jako przekąskę, zrobić z niego kotlety czy hummus, ale przede wszystkim warto przygotować sałatkę z bobu. Przepisów na ten specjał jest wiele, dlatego w sezonie na bób możemy wypróbować przynajmniej część z nich.
Bób jest bardzo wyraźnym w smaku składnikiem. Ponieważ jest stosunkowo niewielkich rozmiarów, w sałatce najczęściej używa się go w całości. Zazwyczaj serwuje się go na zimno (po uprzednim ugotowaniu i ostudzeniu), ale można też połączyć go np. z kurczakiem i podać taką sałatkę na ciepło. Oprócz tego świetnie łączy się z ugotowanym jajkiem. Do sałatki z bobem i jajkiem możemy przygotować też chrupiące kawałki boczku – to wspaniały akcent, który wzbogaci nie tylko smak sałatki, ale też jej fakturę.
Do sałatki z bobem możemy dodać też ser – warto wybrać taki o intensywnym smaku, na przykład fetę albo ser z niebieską pleśnią. Pamiętajmy tylko, by tak wyraziste sery pokroić na nieco mniejsze kawałki, inaczej ich smak zdominuje sałatkę, a tego byśmy nie chcieli.
Wypróbuj nasze przepisy na sałatki z bobem w różnych wariantach i zdecyduj, po które sięgnąć w kolejnym sezonie.