Buraki mogą i powinni jadać wszyscy: dzieci i dorośli, zdrowi i chorzy, a przede wszystkim osoby dbające o linię i dobrą kondycję. Warzywo to doskonale nadaje się nie tylko do czerwonego barszczu, ćwikły czy na obiadową „jarzynkę” na ciepło, lecz także do pysznych sałatek. Wybraliśmy dla was przepisy na sałatki z buraków z dodatkiem śledzi, z kompozycją kolorowych warzyw, buraczkową słodko-kwaśną sałatkę niemiecką, świąteczną sałatkę z buraczkami, marynowanymi grzybami i jajkiem oraz coś na specjalne okazje: dekoracyjne faszerowane baryłki z buraków. Możecie wykorzystać dowolną recepturę, ale też przejrzeć, zainspirować się i stworzyć własny, najlepszy przepis na sałatkę z burakami.
Sałatka z burakami może być naprawdę prosta. By dodać im miękkości i wydobyć intensywny smak, dobrze jest je wcześniej podpiec, zawijając w folię aluminiową i umieszczając na 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu takie buraki możemy na przykład zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich starte jabłko, chrzan, majonez, trochę octu, soli i pieprzu – w ten sposób otrzymamy prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z burakami. Jeśli jednak mamy nieco więcej czasu i ochoty na gotowanie, możemy przygotować sałatkę z burakami, dynią i brukselką. To idealna jesienna sałatka, wykorzystująca sezonowe warzywa. Tu także wszystkie główne składniki najpierw pieczemy, by były miękkie. Tym razem buraków nie ścieramy, tylko kroimy w kostkę, żeby wszystkie składniki sałatki były zbliżonych rozmiarów. Jeśli natomiast chcemy zachować na dłużej smak buraków i cieszyć się nimi poza sezonem, możemy przygotować sałatkę z buraków i cukinii, którą zapasteryzujemy w słoikach. Dzięki temu będziemy mogli po nią sięgnąć, gdy tylko przyjdzie nam na nią ochota!