Cebula to prawdziwy wyciskacz łez, a to za sprawą olejków lotnych, które podrażniają oczy i receptory węchowe w nosie. Aby uchronić się przed płaczem nad cebulą, warto kroić ją w przewiewnym miejscu, tak, by wydobywające się z miąższu aromaty nie miały możliwości dotrzeć do naszego nosa. Innym sposobem zmniejszającym łzawienie jest wcześniejsze schłodzenie cebuli, dzięki czemu olejki wolniej wydobywają się z jej wnętrza.
Cebula jest jednym z ważniejszych warzyw używanych w kuchni. Dodaje się ją do zup, różnego rodzaju pieczonych mięs, marynat, placków ziemniaczanych, zapiekanek czy wytrawnych ciast. Biała i czerwone cebula jest także świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.
Świetnym pomysłem na sycące danie z dodatkiem cebuli jest sałatka „polska jesień”, składająca się z ziemniaczków ugotowanych w mundurkach i podsmażonych na oliwie pieczarek. Bez cebuli nie może się także obejść pyszna sałatka warstwowa z tuńczykiem. Warto ją przyrządzić w przezroczystym naczyniu, bo wiele kolorowych warstw warzyw i ryby prezentuje się nader atrakcyjnie.
Popularna do grilla i pieczonych mięs sałatka grecka nabiera charakteru dopiero po dodaniu do niej całych krążków czerwonej cebuli, równocześnie doskonale podkreślając smaki wszystkich składników i sosu winegret. Bez aromatycznej cebuli nie mogą się obejść sałatki rybne, np. śledzie pod pierzynką z buraczkami albo po kaszubsku, z dodatkiem intensywnych przypraw oraz sosu pomidorowego.
Cebula jest ważnym składnikiem surówek – idealnych dodatków do pieczonych czy smażonych mięs. Warto ją wkroić do popularnego Colesława, tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty oraz pożywnej surówki z jarmużu i cykorii. Jeśli zaś zamierzamy zaskoczyć gości lub bliskich wiosennym i lekkim dodatkiem do obiadu, przygotujmy surówkę z kabaczka, papryki i rzodkiewki oraz wielu innych warzyw. Pyszny sos jogurtowy z rozgniecionym ząbkiem czosnku sprawi, że sałatka niewątpliwie będzie prawdziwym hitem.