Ciecierzyca to warzywo, które nie tylko idealnie nadaje się do stworzenia hummusu, ale też świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek. Sałatki z ciecierzycą mogą mieć różną bazę. Te bardziej treściwe, np. z kuskusem lub ryżem idealne sprawdzą się jako pomysł na lunch, a nawet obiad. Ciecierzycę można też zestawić z bukietem sałat i ulubionych warzyw, tworząc lekką letnią przekąskę.
Ponieważ ciecierzyca stosowana jest często w kuchni Bliskiego Wschodu, przepisy na sałatki z ciecierzycą często sięgają po inne składniki z tego rejonu. Dlatego popularne jest łączenie ciecierzycy na przykład z kaszą kuskus. Oprócz tego duetu wystarczy tylko kilka innych składników warzywnych (marchewka, papryka i cebula), by przygotować pyszną marokańską sałatkę z ciecierzycą. Jej sekret tkwi bowiem w bogactwie przypraw (czosnek, kminek, kolendra, imbir, pietruszka) oraz dodatku słodkich rodzynek i kwaśnego soku z cytryny. Jeśli zależy nam na mięsnym dodatku, warto wypróbować sałatkę z kuskusem, kurczakiem i ciecierzycą. Tutaj również ilość składników nie jest duża (w zasadzie to tylko kuskus, pierś z kurczaka i ciecierzyca), natomiast smak gwarantuje mieszanka mięty z pietruszką, sokiem z cytryny i kurkumą.
Ciecierzycę możemy dostać w postaci suchej lub w zalewie (w puszkach albo słoikach). W obu formach dostępna jest w zasadzie przez cały rok, więc sałatka z ciecierzycą nie musi być sezonowa. Natomiast możemy śmiało sięgać po inne sezonowe składniki, by przygotowywać świeże sałatki, które idealnie pasują na przykład jako dodatek do grillowanych mięs. W tej roli świetnie wypadnie ciecierzyca łączona ze świeżym szpinakiem, rukolą lub miksem chrupiących sałat. Z powodzeniem można mieszać ją z różnymi warzywami, szczypiorkiem czy zieloną pietruszką.