Cykoria pojawia się na sklepowych półkach zwykle pod koniec jesieni i pozostaje tam do wiosny. Można zatem uznać, że to zimowe warzywo. Nadaje się do spożycia zarówno w surowej postaci, jak i po obróbce termicznej. Możemy ją dusić czy zapiekać, a nawet przyrządzić z niej zupę. Z pewnością warto też przygotować sałatkę z cykorią. Ponieważ w zimowym okresie dostęp do świeżych warzyw jest nieco ograniczony, sałatka z cykorią będzie idealnym rozwiązaniem na tę chłodną porę roku. Sprawdź nasze przepisy na sałatkę z cykorią i przekonaj się, jak wspaniałe potrawy można przygotować z jej udziałem.
Cykoria nie jest szczególnie popularnym warzywem, dlatego warto wiedzieć, jak ją wybrać, by sałatka z cykorią smakowała najlepiej. Zwróćmy przede wszystkim uwagę na wielkość główek cykorii – im będą mniejsze, tym lepiej. Kolor też wiele zdradza: świeże cykorie są bardziej białe. Ostatnią rzeczą, jaką należy sprawdzić, jest stan liści. Powinny mieć jednolity kolor. Przebarwienia czy brązowe plamki świadczą o złym stanie warzywa, takich egzemplarzy lepiej nie wybierać do sałatki z cykorią, nadadzą się co najwyżej do zupy (choć i w tym wypadku polecamy raczej świeże okazy).
To warzywo ma delikatnie gorzki smak, dlatego w sałatce z cykorią sprawdzą się składniki kontrastujące tę goryczkę albo lekką kwaskowatością, albo słodyczą. W pierwszym przypadku idealne będą cytrusy, czyli na przykład pomarańcze albo cytryna (w postaci soku lub drobnych kawałków). Możemy też w tej funkcji użyć octu balsamicznego. Natomiast słodki smak zapewnią owoce – takie jak maliny czy pestki granatu. Do sałatki z cykorią pasują także sery, zwłaszcza te o wyrazistym smaku: feta, parmezan czy gorgonzola. Jeśli do sałatki z cykorią dodajemy składniki mięsne, także tym razem warto postawić na te o wyrazistym smaku, jak wędzony łosoś czy boczek. Jeśli dodajemy kurczaka, przyprawmy go hojnie, a w przypadku szynki sięgajmy po gatunki mocno wędzone.