Kapary prawdopodobnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Przez Arabów od tysiącleci były używane w celach leczniczych. Są to zielone, jeszcze nie otwarte i ususzone pąki kwiatu, zamarynowane w solance, occie lub oleju. Charakteryzują się dość ostrym, cierpko-kwaśnym i gorzkawym smakiem, idealnie podkreślającym smak różnych potraw. Kapary są marynowane przez mieszkańców południowej Europy od ponad 2000 lat. W tamtych regionach są też najczęściej dodawane do mięs, sosów, pizzy oraz orzeźwiających sałatek. W francuskiej Prowansji z kaparów, oliwek, czosnku, anchois i przypraw wytwarza się tapenadę – znakomitą pastę do smarowania świeżego pieczywa.
Kapary nadają sałatkom tyle smaku, że właściwie nie ma potrzeby ich przyprawiać. Są świetnym składnikiem delikatnych potraw takich jak np. sałatka z młodych ziemniaków, w której wraz z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i fetą tworzą wyraziste danie, idealne na domowy lunch lub letnią imprezę. Delikatne jajka w sosie musztardowym także zmienią się w wyjątkową potrawę, gdy dodamy do niej kilka ostro-słonych kaparów. Również klasyczny letni Colesław po dodaniu rzodkiewki, szczypiorku i garści kaparów zamieni się w zupełnie inną, pełną smaków i aromatów sałatkę. Przygotowując dania z kaparami, warto pamiętać, by nie przesadzać z ich ilością, ponieważ mogą wtedy całkowicie zdominować smak danej potrawy.
Ryby i kapary to duet idealny. Oba te składniki doskonale komponują się we wszelakich sałatkach, dlatego warto z nimi eksperymentować. Zarówno aromatyczna sałatka z łososiem i kaparami, jak i holenderska sałatka z pstrągiem to wyjątkowe przepisy łączące w sobie wyraziste kapary z wędzonymi rybami i mnóstwem pysznych warzyw. Z kolei słodko-pikantne śledzie w sosie majonezowym tworzą wyśmienitą sałatkę, w której kapary, jabłko i cebula nadają zaskakującego pikantno-słodkiego smaku.
Ostre kapary i wyraziste anchois? Jak najbardziej! Takie zestawienie w sałatce daje niesamowity efekt. Świetnym przykładem jest sałatka z sosem anchois oraz sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem, która znakomicie łączy smak śledzia oraz świeżych warzyw z przepysznym dressingiem zrobionym na bazie anchois, kaparów i majonezu. To dania, których po prostu trzeba spróbować!