Czerwona kapusta to warzywo uprawiane w Europie od bardzo dawna. Jadali ją już starożytni Grecy i Rzymianie! Dziś uprawiana jest nie tylko na terenie Starego Kontynentu, ale praktycznie na całym świecie. Także w polskiej kuchni kapusta ta znana jest od dawna, a sałatki z kapusty czerwonej pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. To świetny dodatek do obiadu, który doskonale pasuje do wielu dań głównych. Sałatkę z kapusty czerwonej można zestawić zarówno z kotletami mielonymi, schabowym, jak i niemal z każdą pieczenią. Na Śląsku sałatka z kapusty czerwonej (zwanej tam też modrą) stanowi nieodłączny element obiadu z wołową roladą i kluskami. Współcześnie sałatka z kapusty czerwonej wcale nie odchodzi w zapomnienie, znajduje zastosowanie w wielu zagranicznych potrawach i coraz częściej dodaje się ją do kebaba czy tacos. Dlatego warto poznać różne przepisy na sałatkę z kapusty czerwonej i wykorzystywać je przy bardzo wielu okazjach.
Czerwoną kapustę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z kwaśną nutą, dlatego popularnymi dodatkami do sałatki z kapusty czerwonej są cierpkie jabłka, ocet oraz soki z cytryny i limonki. Poza tym, jak każda kapusta, świetnie łączy się z cebulą – żółtą, białą czy czerwoną. Do gotowanej czerwonej kapusty często dodaje się pokrojony w drobną kostkę boczek, natomiast sałatki z kapusty czerwonej świeżej mogą zawierać różnego rodzaju warzywa – na przykład startą marchewkę czy czerwoną paprykę. Popularnymi dodatkami do sałatki z kapusty czerwonej są też rodzynki i żurawina oraz orzechy. W sałatkach z kapusty czerwonej bardzo często używa się majonezu lub sosu powstałego ze zmieszania majonezu i jogurtu naturalnego. Zapraszamy do naszego katalogu po więcej przepisów na sałatki z kapusty czerwonej, które sprawdzą się świetnie przy każdym obiedzie.