Kiwi można jeść zarówno samodzielnie, nawet ze skórką, jak i w formie koktajlów. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać je do sałatek owocowych, nadając im lekko kwaśnego posmaku. Doskonale smakuje z innymi egzotycznymi owocami, takimi jak ananas, banan czy pomarańcze. Można również połączyć kiwi z gruszką, jabłkiem i truskawkami. Nie może zabraknąć także słodkiego, sosu np. z miodu i soku cytrynowego.
Wbrew pozorom kiwi świetnie komponuje się z warzywami. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszne, lekkie danie. Doskonałym połączeniem jest miks sałat, pomidor, ser feta, ogórek świeży i kiwi. W mięsnej wersji możemy przygotować sałatkę z kiwi, piersi kurczaka, jajek ugotowanych na twardo, żółtego sera, kukurydzy konserwowej i sosu majonezowego. Takie danie nadaje się zarówno na imprezy, jak i na co dzień, kiedy mamy ochotę na oryginalną sałatkę.