Ziemniaki to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni. Najczęściej podawane są jako dodatek do obiadu, ale mają też dużo innych zastosowań. Jednym z nich jest sałatka z ziemniakami – danie szczególnie popularne w kuchni niemieckiej, które także na polskich stołach znalazło swoje miejsce. Sałatka z ziemniakami znakomicie nadaje się na codzienną kolację, lunch, a także jako przystawka na specjalne okazje. Warto wybierać do niej ziemniaki średniej wielkości, z odmian twardszych, sprzedawane czasem pod nazwą „ziemniaków sałatkowych”. Sprawdź nasze przepisy na sałatkę z ziemniakami, by odkryć rozmaite połączenia składników dające najlepsze efekty.
Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowywana jest właśnie z udziałem ziemniaków, a także marchewki, pietruszki, selera, jajka, jabłka, cebuli, ogórka kiszonego i groszku. Twarde warzywa – w tym ziemniaki – należy najpierw obrać i ugotować, uważając, by się nie rozgotowały. Następnie wszystko kroimy w dość drobną kostkę podobnej wielkości. Mieszamy i łączymy z majonezem, doprawiając tylko solą i pieprzem. Taka tradycyjna sałatka z ziemniakami podawana jest często jako potrawa świąteczna, ale można ją przygotować również bez specjalnej okazji. Jest nieco pracochłonna, ale daje pyszny efekt i można przechowywać ją przez parę dni w lodówce. Schłodzona smakuje jeszcze lepiej!
Ziemniaki są delikatne i neutralne w smaku, dlatego świetnie łączy się je z wieloma innymi składnikami. W sałatce z ziemniakami dobrze wypadają na przykład ryby – często podaje się je na przykład ze śledziami, ale możemy także użyć wędzonego łososia. Ziemniaki tonują słony smak tych rybnych komponentów. Poza tym do sałatki z ziemniakami pasują też świetnie pieczarki, fasolka szparagowa, groszek, brokuły – warto sprawdzić różne przepisy na sałatki z ziemniakami i dobrać dodatki do własnych preferencji.