Mięso z grilla z reguły nie posiada sosu, dlatego też warto przy półmisku postawić chrupiące pieczywo oraz sałatki. Jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków, doskonale pasującym do drobiu, wołowiny czy boczku z rusztu, jest sałatka grecka z plastrami czerwonej cebuli, czarnymi oliwkami, serem feta i kolorowym miksem sałat. Tuż przed podaniem sałatkę warto przyprawić szczyptą pieprzu oraz skropić sosem winegret.
Do mięsa z rusztu świetnie sprawdzają się surówki, np. z białej czy czerwonej kapusty, albo klasyczne kiszone ogórki, które można połączyć ze świeżymi pomidorami, kukurydzą, papryką i cebulą. Taka pikantna sałatka pomidorowa świetnie podkreśla smak mięsa drobiowego lub ryb. Sycącym i świetnie uzupełniającym dodatkiem do dań z grilla jest również sałatka z młodych ziemniaków ugotowanych wcześniej w mundurkach, a następnie połączonych z pokrojonymi w słupki szparagami i kawałkami kalarepki.
Smażone i pieczone mięsa dobrze smakują w towarzystwie dodatków, które podkreślają ich smak oraz aromat – np. do smażonej piersi kurczaka świetnie pasuje sałatka szparagowa, która zaskakuje nie tylko wykwintnym smakiem, lecz także niebanalnym sposobem podania. Zielone szparagi owinięte w cieniutkie plastry wędzonego boczku i podane z młodymi listkami buraka, pikantną rzodkiewką oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi świetnie pasują również do ryby z piekarnika albo klasycznych mielonych. Zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków można również przygotować sałatkę, która doskonale zastąpi inne dodatki. W takim przypadku sprawdzi się pyszna sałatka z młodych ziemniaków, suszonych pomidorów, kaparów i słonego sera feta.
Podczas rodzinnych uroczystości ważną przekąską serwowaną po deserze jest talerz wędlin z pieczywem. Wtedy także przy zimnej płycie warto położyć sałatki, odpowiednio dopasowane do rodzaju mięs. Najbardziej popularna jest klasyczna sałatka jarzynowa, jednak warto przygotować również inne pyszne dodatki. Goście z chęcią sięgną po pikantną sałatkę z brokułu, kukurydzy i jajek, która doskonale się sprawdzi również jako samodzielna potrawa. Do wędlin warto także przygotować kolorową sałatkę wielowarstwową lub subtelnie słodką sałatkę z ananasem.