Święta to doskonała okazja, by przygotować sałatkę – a nawet kilka. Jest w czym wybierać, bo przepisów znajdziesz bez liku. Możesz przygotować proste sałatki, w których parę składników połączysz majonezem – tak na przykład przyrządzisz klasyczną sałatkę ziemniaczaną, do której oprócz ugotowanych ziemniaków należy dodać ogórek kiszony, seler, czerwoną cebulę. To klasyk wielu świątecznych stołów. Może jednak wolisz coś bardziej zaskakującego? W takim razie sałatka z indykiem będzie strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza gdy dodasz do niej ananas – dodatek owoców do wytrawnych sałatek jest posunięciem odważnym, ale przy odpowiednim komponowaniu składników bardzo podnosi smak sałatki. Do sałatki z indykiem i ananasem idealnie sprawdzi się sos curry.
Sałatki na święta mogą mieć różną konstrukcję, a co za tym idzie – sposób podawania. Tradycyjne sałatki podaje się zazwyczaj w dużej misce. Podobnie serwować można sałatki piętrowe, w których poszczególne składniki układa się warstwami. By takie sałatki prezentowały się w pełni swojej okazałości, najlepiej użyć przeźroczystego naczynia, w którym poszczególne warstwy będą widoczne. Poza tym świąteczne sałatki można podawać także na liściach sałaty. Nadaje się do tego na przykład niewielka sałata rzymska, dzięki której podamy wiele małych porcji. Wystarczy przygotować wybraną sałatkę na święta i ponakładać na pojedyncze liście rzymskiej sałaty. Innym modnym ostatnio rozwiązaniem jest też serwowanie sałatek na dużych muszlach.
W naszym katalogu znajdziesz wiele przepisów na sałatki. Większość sałatek można podać na świąteczny stół, ale są też takie, które bardziej kojarzą się ze świątecznym klimatem. Poza wspomnianą wcześniej sałatką jarzynową z majonezem wśród sałatek na święta często pojawiają się sałatki ze śledziami albo tortellini. Te małe nadziewane pierożki bardzo ładnie prezentują się w sałatkach i nawiązują do innych tradycyjnych potraw świątecznych, jak barszcz z uszkami.