Przygotowanie sałatki zwykle nie zajmuje dużo czasu, jednak są takie rodzaje, które zajmują go jeszcze mniej. Sałatki na szybko mogą być smakowitym dodatkiem do posiłku lub stać się samodzielnym, pełnoprawnym daniem. Wszystko zależy od rodzaju sałatki, jaką postanowisz przyrządzić. Te lekkie, z samymi warzywami możesz serwować jako dodatek do głównego dania, a te z dodatkiem kaszy, ryżu lub mięsa mogą stać się samodzielnym posiłkiem. Możesz ją zjeść na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię jako lunch albo zjeść na kolację. Możesz także przygotować imprezowe, błyskawiczne sałatki, dzięki czemu zostanie ci więcej czasu na pozostałe przygotowania – kulinarne i inne.
Sałatki na szybko można podawać solo, ale jeśli chcemy, by były bardziej sycące, możemy także serwować je np. ze świeżym pieczywem, grzankami (możemy kupić gotowe grzanki w sklepie) lub tostami. Przygotowanie takich dodatków również nie zajmuje dużo czasu. Poza podawaniem sałatek w standardowych miseczkach albo talerzykach, warto – gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach – wyłożyć je na przykład na całe liście sałaty i podać w taki sposób.
Sałatki na szybko sprawdzają się zarówno wtedy, gdy jesteśmy głodni i chcemy jak najprędzej zasiąść do stołu, jak i wtedy, gdy przygotowujemy dużo innych potraw i zależy nam na skróceniu czasu poświęconego gotowaniu. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na sałatki, wśród nich między innymi wykwintną sałatkę z kurczakiem, brzoskwinią i rukolą, sałatkę z mango i krewetek, orzeźwiającą sałatkę z truskawkami i mozzarellą, idealną do obiadu sałatkę z porem i pieczarkami, pożywną sałatkę z białą kiełbasą i jajkami czy lekką sałatę masłową ze śmietaną. Wybierz najbardziej odpowiadający ci pomysł i ciesz się jej smakiem już po kilku minutach!