Kolor zielony zazwyczaj kojarzy nam się z wiosną, coraz cieplejszymi i dłuższymi dniami oraz pączkami na gołych gałązkach drzew. W tym okresie coraz chętniej rezygnujemy z ciężkich, rozgrzewających potraw, zamieniając je w znacznie lżejsze oraz obfitujące w młode, świeże jarzyny. Sałatki z dodatkiem zielonych warzyw to idealne przekąski lub dania na wiosenno-letnie dni. Pysznym dodatkiem do grillowanych mięs lub pieczonej ryby jest orzeźwiająca sałatka ogórkowa z rzodkiewką, odrobiną sałaty masłowej i drobno posiekanym koperkiem. Smakowitej, kremowej łagodności dodaje łyżka majonezu oraz szczypta cukru.
Prawdziwie wiosennym smakiem i kolorem wyróżnia się sałatka z młodych warzyw, jajka, szczypiorku i pomidorków koktajlowych. Aby ta pyszna potrawa jeszcze bardziej przyciągała wzrok, warto poszczególne składniki ułożyć warstwowo w przezroczystym naczyniu. Sałatka nabierze wyjątkowego, bardziej wyrazistego smaku, gdy przygotujemy do niej jogurtowy dressing z dodatkiem koperku oraz przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Doskonałym dodatkiem do wiosennego obiadu będzie także błyskawiczna sałatka z rukoli, rzodkiewki, papryki, dymki oraz świeżych i suszonych pomidorów. Doskonałego smaku potrawie nadaje sos z octu balsamicznego i aromatyzowanej bazylią oliwy.
W ciepłe wiosenne dni najlepiej smakują lekkie obiady obfitujące w młode warzywa. Zamiast ciężkostrawnego gulaszu czy smażonej wieprzowiny warto przygotować sycącą, lecz nie obciążającą układu trawiennego sałatkę z grillowanych mięs i ulubionych jarzyn. Zaskakująco smaczną potrawą jest sałatka z podsmażonej białej kiełbasy oraz gotowanych na twardo jajek. Dopełnieniem sycących składników jest mieszanka sałat, rukola oraz paski kolorowej papryki. Całości kompozycji smakowej dopełnia delikatny sos majonezowo-chrzanowy.
Doskonałym posiłkiem, wprost idealnym na lunch, jest przygotowana w typowo wiosennych barwach sałatka z kurczaka i pesto. Za pięknie zielony odcień dania odpowiada świeży szpinak, bazylia oraz zielony makaron wstążki, a podstawą jest soczysty kurczak usmażony bez dodatku tłuszczu i w papirusie. Dodanie pasty pesto, orzeszków pinii i parmezanu nadaje sałatce prawdziwie niepowtarzalnego, włoskiego charakteru.