Sałatki z boczkiem sprawdzą się doskonale w różnych okolicznościach. Mogą być serwowane na przyjęciach albo przygotowywane w formie posiłku – drugiego śniadania, lunchu czy kolacji. Sałatki z dodatkiem boczku mogą być bowiem bardzo sycące, więc z łatwością poradzą sobie z każdym głodem.
Chcąc przygotować sałatki z boczkiem, musimy zdecydować się na rodzaj i formę tego składnika. Możemy sięgnąć między innymi po boczek surowy, wędzony, gotowany, parzony. Wybrać go w kawałku, plastrach albo pokrojony w niewielkie słupki lub kostkę. Boczek możemy też ugotować samodzielnie, a także podsmażyć. Podsmażać możemy drobne kawałki boczku (np. kostkę), ale także całe plastry. Jeśli podsmażymy plastry w całości, możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu (warto smażyć boczek na suchej patelni, ponieważ wytopi się z niego i tak duża ilość tłuszczu) i ostudzić. Gdy wystygną, staną się sztywne i chrupiące. Sałatki tak przygotowanym boczkiem smakują wybornie, a do tego zyskują interesującą fakturę.
Sałatki z boczkiem mogą mieć bazę w postaci miksu sałat, ale świetnie spisze się też boczek w sałatkach jarzynowych, np. w towarzystwie ziemniaków. Boczek doskonale komponuje się z rozmaitymi warzywami: kolorową papryką, czerwoną fasolą, fasolką szparagową, szpinakiem, boczniakami, brokułami, ziemniakami i cieciorką, a nawet – czerwoną kapustą. Do sałatki z boczkiem można dodać także sos na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego, na przykład z dodatkiem czosnku. Zapraszamy do naszego wyboru przepisów na sałatki z boczkiem, wśród których znajdziecie różne kompozycje i sposoby serwowania tego smakowitego i chrupiącego składnika.