Czy wiesz, że nazwa „cukinia” pochodzi od włoskiego zucchina, co oznacza „mała dynia”, ponieważ to właśnie we Włoszech wyselekcjonowano to wyjątkowe warzywo? W południowo-wschodniej części Polski na cukinię częściej mówi się „kabaczek”, z kolei w innych regionach uważa się, że ów kabaczek to po prostu mocno dojrzała cukinia.
Bez względu jednak na nazwę, cukinia czy kabaczek mogą mieć podłużny lub kulisty kształt. W zależności od odmiany, ich skórka może mieć też różne kolory: od kremowej, poprzez niemal pomarańczową, na ciemnozielonej kończąc. Miąższ cukinii jest jędrny, dość miękki i wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem, dlatego też doskonale nadaje się do dań warzywnych i mięsnych, zwłaszcza tych z dodatkiem sosu. Cukinię można gotować na parze, smażyć, grillować, dusić i zapiekać. Jest także doskonałym warzywem do nadziewania farszem mięsnym, ryżowym czy warzywnym.
Wiosna i lato to ulubiony czas dla wielbicieli grilla. Oprócz mięs, serów czy pieczywa pieczemy na rożnie także rozmaite jarzyny, z których warto przyrządzić wyśmienitą sałatkę z kaszy kuskus i grillowanych warzyw. Danie to może być świetnym dodatkiem do zrumienionej kiełbaski czy steka, jak również samodzielnym, sycącym posiłkiem, doskonale nadającym się na lunch do pracy. Pysznym i zaskakującym dodatkiem do obiadu jest surówka z cukinii, marchewki i jabłka z dodatkiem wyrazistego pora oraz kwaśnego kiszonego ogórka. Smak wszystkich składników perfekcyjnie łączy sos oraz szczypta soli i pieprzu.
Chcesz zachować smak kabaczka i innych warzyw na zimę? Zrób sałatkę z cukinii z kurkumą i dodatkiem papryki oraz cebuli w słodko octowej zalewie. Tak przygotowane jarzyny wystarczy przełożyć do słoiczków, pasteryzować przez 15 minut, a następnie odstawić na całą noc pokrywką do dołu. Aromatyczna i wyrazista w smaku sałatka z cukinii jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczonych oraz smażonych mięs.