Curry to unikalna kompozycja ziół, suszonych warzyw i przypraw o charakterystycznym aromacie i lekko pikantnym smaku. W jej skład wchodzą między innymi: kardamon, kolendra, lubczyk, imbir, cynamon, chili, anyż, pieprz cayenne i gorczyca. Curry należy do jednych z najpopularniejszych przypraw na świecie, a dodanie jej do mięsa, ryżu, sosów czy warzyw powoduje, że potrawa nabiera wyjątkowego, nieco egzotycznego smaku. Jednak curry nie tylko nadaje smak i aromat, lecz także barwi potrawy na piękny, złocisty kolor, dlatego też warto dodać go odrobinkę do gotowanego ryżu czy makaronu.
Sałatki z dodatkiem pasty lub proszku curry świetnie nadają się zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i osobna przekąska. Po uzupełnieniu takiej sałatki o makaron lub ryż oraz pieczone kawałki mięsa będziemy mieli znakomite, sycące danie, wprost idealne na lunch w pracy czy szkole.
Świetnym pomysłem na lekki, lecz pożywny obiad, zwłaszcza w upalne dni, kiedy mamy mniejszy apetyt, jest aromatyczna sałatka curry, przygotowana z żółtych warzyw i owoców, zapieczonej piersi drobiowej, wielu przypraw oraz gęstego majonezu. Osoby lubiące egzotyczne smaki na pewno rozsmakują się w sałatce z kurczakiem i owocami. Słodkie banany, brzoskwinie z puszki, czerwona papryka, żółty ser i chrupiąca rukola – z tych prostych składników w kilka chwil można przygotować potrawę, której orientalny smak pokochają zarówno najmłodsi, jak i dorośli domownicy.
Jednak curry świetnie się sprawdza nie tylko w sałatkach owocowych. Mając pod ręką świeży jarmuż, cykorię, jabłka oraz kiszone ogórki błyskawicznie można przyrządzić wyśmienitą sałatkę, w której wszystkie smaki warzyw świetnie połączy sos na bazie majonezu, curry oraz przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Tę pyszną przyprawę warto dodać także do sałatki zrobionej z selerów naciowych duszonych z pomidorami, które po krótkim gotowaniu są miękkie, aromatyczne i genialnie współgrają z innymi warzywami. Schłodzoną sałatkę selerową warto podawać wraz z daniami mięsnymi (np. kurczakiem upieczonymi w curry) oraz świeżo ugotowanym ryżem.